گرفتگی و اسپاسم عضلات

گرفتگی‌های عضلانی عبارتند از انقباضات بسیار قدرتمندی که باعث بروز یک درد حاد و شدید در عضله و همچنین ناتوانی از حرکت دادن مفصل مربوطه می‌شوند. گرفتگی به سرعت و با شدت بروز می‌کند. بعضی از افراد بیش از سایرین دچار گرفتگی عضلات می‌شوند، همچنین گرفتگی‌ در بعضی عضلات بیش از سایر عضلات رخ می‌دهد، مانند درد پایین کمر، گرفتگی عضلات کمر، خشکی کمر، گرفتگی عضله ساق و گرفتگی عضله همسترینگ و گرفتگی گردن.

علت ها و دلایل:

استفاده بیش از حد از یک عضله، کاهش آب بدن، کشیدگی عضلات یا ماندن در یک وضعیت به مدتی طولانی می‌توانند باعث گرفتگی عضلات گردن، کمر و ران پا شوند. البته، در موارد بسیاری، دلیل گرفتگی عضلات بطور مثال گرفتگی عضلات گردن دقیقاً مشخص نیست.

معمولاً گرفتگی و درد گردن به خاطر حرکات و رفتارهایی از قبیل موارد زیر ایجاد می‌شود:

وضعیت نامناسب بدن هنگام راه رفتن و نشستن
کار کردن طولانی مدت پشت میز بدون تغییر دادن وضعیت
خوابیدن در حالتی که گردن در وضعیت نامناسبی قرار گیرد.
تکان خوردن سریع و با شتاب گردن در حین ورزش

علائم و نشانه ها:

شکی نیست که گرفتگی عضلات دردناک است. معمولاً علائم اسپاسم عضلات ران پا و دیگر عضلات به سرعت و با شدت بروز می‌کنند. آن‌ها می‌توانند آن‌قدر قدرتمند باشند که شما را مجبور کنند دست از کارتان بکشید، زیرا ناراحتی حاصل از گرفتگی ادامه دادن به کار را بیش از حد سخت می‌کند. همچنین گرفتگی‌هایی وجود دارد که بعداً (با تأخیر) رخ می‌دهند. معمولاً ورزشکاران دچار این گرفتگی‌های تأخیری یا شبانه می‌شوند.
آشکارترین علامت گرفتگی عضلات کمر، گردن و پا وجود دردی حاد و شدید در عضله یا عضلات درگیر است. در صورت درگیر شدن یک عضله بزرگ مانند یکی از عضلات پشت ساق یا ران، می‌توان وجود یک گره یا برآمدگی سفت در عضله را، درست در زیر پوست، احساس کرد.

راه و روش های درمان:

فیزیوتراپی:نوع درمان‌های مورد نیاز برای اسپاسم عضلانی به دلایل گرفتگی، از جمله وجود مشکلات ستون فقرات یا سفتی عضلات، بستگی دارد.‌
فیزیوتراپی به بیمارانی که دچار گرفتگی‌های عضلات پشت ساق هستند کمک می‌کند که عوامل خاصی که در بروز عارضه‌شان نقش داشته‌اند را شناسایی و اصلاح کنند تا احتمال بروز مجدد آن‌ها به حداقل برسد. درمان گرفتگی عضلات پا می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
•    ماساژ بافت‌های نرم
•    حرکات کششی
•    متحرک‌سازی مفصل
•    گرمادرمانی
•    الکتروتراپی (مانند اولتراسوند)
•    تمریناتی برای بهبود قدرت، انعطاف‌پذیری، آمادگی جسمانی یا تعادل
•    آموزش بیمار برای پیشگیری از گرفتگی‌های آتی
•    ارائه توصیه‌های برای اصلاح نحوه انجام فعالیت‌ها
•    اصلاح بیوشیمیایی

ورزش و حرکات اصلاحی:حرکات کششی ورزشی  معمولاً برای بیماران دچار گرفتگی عضلات تجویز می‌شوند. باید پیش از انجام آن‌ها در مورد مناسب بودنشان برای شما با یک فیزیوتراپ مشورت کنید. عموماً، این حرکات باید روزی ۳ بار انجام شوند، آن هم تنها با این شرط که باعث ایجاد یا افزایش درد نشوند. این حرکات را می‌توان در طول بروز گرفتگی نیز جهت رفع گرفتگی عضله انجام داد.


طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان