کاهش وزن پی‌درپی سبب خستگی مفاصل و اختلال در گردش خون می‌شود

کاهش وزن پی‌درپی سبب خستگی مفاصل و اختلال در گردش خون می‌شود

متخصص تغذیه ورزشی

یک متخصص تغذیه ورزشی معتقد است: کاهش وزن پی در پی در رشته‌های وزنی نزدیک مسابقات حساس و مهم سبب کاهش شدید آب، خستگی مفاصل و اختلال در گردش خون می‌شود.

دکتر حمزه اکبری عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم ورزشی و متخصص تغذیه ورزشی در گفت‌وگو با ایسنا، افزود: یک ورزشکار حرفه‌ای باید از نظر مساله تغذیه‌ای به این مساله اشراف داشته باشد که در ۳ وعده اصلی و ۳ میان وعده چه غذایی مصرف کند تا انرژی لازم را کسب کند و آیا نیاز به مصرف مکمل دارد یا خیر؟ به عنوان مثال مصرف یک کیلو گوشت قرمز معادل ۵ گرم مکمل کراتین است که البته مصرف ۵ گرم پودر کراتین برای ورزشکار بهتر از یک کیلو گوشت قرمز است. ضمن این که در رشته‌هایی همچون کشتی، تکواندو، کاراته و ... که ورزشکار به دنبال کاهش وزن است تا در وزن ایده‌ال خود بتواند در مسابقات شرکت کند، کاهش وزن نزدیک مسابقات نه تنها شرایط خوبی را برای ورزشکار رقم نمی‌زند، بلکه سبب می‌شود تا ورزشکار به شدت آب بدن خود را از دست بدهد و دچار خستگی مفاصل، کاهش فشار خون و اختلال در گردش خون و در نهایت ورزشکار به دلیل فشاری که به قلب و ریه او وارد می‌شود، دچار شوک و حتی در بدترین حالت احتمال دارد سنکوب کند.

وی گفت: یکی دیگر از اثرات کاهش وزن نزدیک مسابقات حساس و مهم به هم خوردن تعادل الکترولیت‌ها و کاهش سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، مواد معدنی است و این که ورزشکار دچار اسپاسم عضلانی می‌شود. ضمن این که هدایت‌پذیری عصبی کم می‌شود و ورزشکار نمی‌تواند به درستی تصمیم بگیرد و از اهداف خود دور می‌شود. متاسفانه این گونه مسائل سبب می‌شود تا ورزشکاری که برای کسب موفقیت در یک رویداد مهم آسیایی و جهانی سالها تلاش کرده در یک ثانیه عکس‌العمل او بهم بریزد و مدالش را به راحتی از دست بدهد.

این متخصص تغذیه با بیان این که ورزشکاران حرفه ای در وعده اصلی از خوردن ماست و میوه امتناع کنند، افزود: ورزشکاران حرفه ای بهتر است از مصرف ماست و میوه در وعده اصلی پرهیز کنند و در میان وعده از ماست و میوه استفاده کنند. همچنین از مکمل‌های مولتی ویتامین، فولیک اسید، ویتامین‌های گروه B هنگام صبح استفاده کنند نه شب. زیرا به دلیل انرژی‌زایی سبب اختلال در خواب ورزشکاران می‌شود. 

رییس کمیته پزشکی ورزشی انجمن‌های ورزشی همچنین با بیان این که تغذیه ورزشی هنوز جایگاه خود را در بین تیم‌های ورزشی پیدا نکرده است، خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته به دلیل حضور برخی از متخصصان تغذیه غیرورزشی و تاثیر منفی که در کارایی ورزشکاران داشتند، سبب شده تا فدراسیون‌ها اعتمادی به متخصصان تغذیه نداشته باشند و متخصصان جایگاهی در ورزش کشور نداشته باشند. البته تغذیه خوب نشان دهنده موفقیت صددرصد ورزشکار نیست، اما تغذیه بد نیز سبب می‌شود تا ورزشکار شکست بخورد.

اکبری ادامه داد: به اعتقاد من مهم‌تر از تغذیه، ماساژ، ریکاوری و شرایط روحی و روانی ورزشکار است که سبب می‌شود تا ورزشکار کلید موفقیت خود را در میادین حساس و مهم رقم بزند. اگر ورزشکار از فاکتور تغذیه برخوردار باشد، اما از سایر فاکتورها غافل بماند شرایط خوبی برای موفقیت نخواهد داشت. موفقیت زمانی حاصل می‌شود که ورزشکار تمام فاکتورها را کنار خود داشته باشد.

وی در پایان پیرامون این پرسش که در حال حاضر کدام فدراسیون‌ها از متخصصان تغذیه‌ای برخوردار هستند، گفت: در گذشته قایقرانی و والیبال به بحث تغذیه ورزشکاران خود اهمیت زیادی قائل بودند، اما در حال حاضر شرایط راضی‌کننده نیست. البته در برخی فدراسیونها نیز همانند کشتی بحث تغذیه ورزشکاران یکی از موضوعات جدی و مهم این فدراسیون است که به صورت علمی دنبال می‌شود.

دکتر حمزه اکبری متخصص فیزیولوژی ورزشی
مجموعه پزشکی ورزشی سی وان


طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان