پارگی تاندون اشیل Razor of Achilles tendon

تاندون یا زردپی آشیل /   Tear in Achilles Tendon

تاندون یا زردپی آشیل قویترین تاندون یا زردپی بدن است. این تاندون موجب اتصال عضلات گاستروکنمیوس و سولئوس به پشت استخوان پاشنه شده و با انتقال نیرو از طرف عضله به استخوان موجب پایین آمدن پا یا پلانتار فلکشن Plantar flexion میشود .
این حرکت دقیقا وضعیتی است که موقع بلند شدن روی پنجه پا انجام میدهیم . پارگی تاندون آشیل بدنبال کشش بیش از حد تحمل این تاندون است و میتواند بصورت کامل یا ناقص باشد. این آسیب در هر سنی میتواند ایجاد شود ولی بیشتر در سنین 50-30 سالگی دیده میشوداین یک سایت مکرر آسیب است، در ورزشکاران حرفه ای و آماتور، به خصوص کسانی که در فعالیت هایی مانند ژیمناستیک، رانندگی، بسکتبال، تنیس و رقص شرکت می کنند.

علل پارگی تاندون آشیل:

همانطور که گفته شد علت اصلی پاره شدن این تاندون Achilles tendon rupture مثل هر تاندون دیگری وارد شدن کشش بیش از حد تحمل به تاندون است و این کشش معمولا در حین بلند شدن روی پنجه پا ایجاد میشود. در حین ورزش هایی مانند فوتبال، بسکتبال، والیبال، دویدن، تنیس یا شیرجه ورزشکار به دفعات روی پنجه پا بلند میشود و در حین این عمل عضلات پشت ساق بشدت تاندون آشیل را تحت کشش قرار میدهد. وقتی این کشش بیش از حد تحمل تاندون باشد ممکن است آن را پاره کند .

ورزش هایی که در آنها فرد باید به ناگهان بایستد یا به ناگهان شروع به حرکت کند یا روی پنجه بلند شود کشش زیادی را به این تاندون وارد میکنند. این مکانیسم پارگی بیشتر در ورزشکاران آماتور که بدون آمادگی اقدام به ورزش های سخت میکنند دیده شده و کمتر در ورزشکاران حرفه ای دیده میشودپارگی تاندون در حین ورزش بیشتر در کسانی دیده میشود که بدون گرم کردن خود و انجام حرکات کششی مبادرت به ورزش میکنند و یا بعد از خسته شدن شدید عضلات به ورزش ادامه میدهند. محل پارگی معمولا حدود 6-2 سانتیمتر بالاتر از مچ پا یعنی در باریک ترین محل تاندون است

عواملی مانند عضلات پشت ساق سفت، تغییر کردن زمین بازی و کفش نامناسب (پاشنه کوتاه) میتوانند احتمال بروز این آسیب را بیشتر کنند. گاهی اوقت ضربه مستقیم به تاندون مانند لگد حریف به تاندون میتواند آنرا پاره کندگاهی اوقات هم یک بریدگی عمیق با یک جسم تیز در پشت مچ پا میتواند تاندون را پاره کند. گاهی اوقات بافت تاندون به عللی ضعیف شده و با نیروهای کمتری پاره میشود.

علل زیر میتوانند تاندون را ضعیف کنند:


  • استفاده طولانی مدت از کورتن
  • تزریق داروهای حاوی کورتن در نزدیکی تاندون
  • بالا رفتن سن
  • التهاب تاندون آشیل
  • بیماری روماتیسم مفصلی و نقرس

 علائم پارگی تاندون آشیل:

  • بیمار در موقع راه رفتن نمیتواند پاشنه خود را از زمین بلند کند .
  • بیمار نمیتواند روی پنجه خود بلند شود .
  • تورم و خونمردگی در بشت ساق و پاشنه پا دیده میشود
  • اگر پارگی کامل بوده و تورم کم باشد ممکن است بتوان فرورفتگی را در ناحیه پارگی از روی پوست لمس کرد
  • بیمار در موقع راه رفتن به جلو خم میشود
  • بیمار در حفظ تعادا روی مچ پا مشکل دارد

مراقبت های پس از درمان

 پس از درمان پارگی تاندون آشیل حداکثر قدرت تاندون معمولا بعد از شش ماه بدست میاید. در روزهای اول درمان، بیمار باید استراحت کرده و ساق را بالاتر از سطح قلب نگه دارد تا ورم پا بتدریج کم شود. در هفته های اول بعد از درمان بیمار باید با عصای زیر بغل و بدون وزن گذاشتن روی پا راه برودبعد از خارج کردن گچ یا اسپلینت بیمار تا مدتی باید از کفش پاشنه بلند استفاده کند و تا چند ماه باید تحت نظر یک فیزیوتراپ،منوال تراپ،متخصص حرکت درمانی و ابدرمانگر متبهر نرمش های خاصی را برای افزایش دامنه حرکتی مچ پا و تقویت عضلات ساق انجام دهد .


مقالات مرتبط: کشیدگی و پارگی عضلات ساق پا، سندرم پرونیشن 
_________________________________________
            برای انجام هر کاری بهترین راه وجود دارد! 
          پس بکوشیم بهترین راه را انتخاب کنیم.

                      همیشه راه بهتری هست! 
_________________________________________
Exercise is Medicine, ACSM, SayOne Sport-Med  


طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان