زانوی عقب رفته

Genu Recurvatum

یک بدشکلی در مفصل زانو است، به گونه ای که زانو به عقب خم می شود. در این ناهنجاری، افزایش بیش از حد باز شدن در مفصل تیبیافمورال رخ می دهد. این ناهنجاری، زانوی عقب رفته نامیده می شود. این ناهنجاری در خانم ها و افرادی که زمینه ژنتیکی در زمینه شلی لیگامانی دارند، بیش تر می باشد. هایپراکستنشن در مفصل زانو ممکن است کم، متوسط و یا بسیار شدید باشد. زانو عقب رفته شدید می تواند منجر به درد زانو و آرتروز زانو شود.
دامنه طبیعی حرکت مفصل زانو از 0 تا 135 درجه در افراد بالغ می باشد. باز شدن زانو به طور کامل نباید بیش از 10 درجه باشد که در عارضه زانوی عقب رفته این درجه افزایش خواهد یافت.

دلایل ابتدایی زانوی عقب رفته:

مادرزادی و یا هنگام تولد
شلی لیگامنت های مفصل زانو به طور ذاتی
آسیب زانو
انحراف مفصل مچ پا
پارگی لیگامان صلیبی قدامی
ضعف عضلات چهارسر رانی
بد جوش خوردگی استخوان های اطراف زانو
اختلال در بافت های همبند
تفاوت در طول اندام تحتانی
بیماری های خاص مانن: فلج مغزیف دیستروفی عضلانی، بیماری ام اس

 

نشانه های کلیدی سندروم زانوی عقب رفته:

درد در قسمت های درونی و یا بیرونی مفصل زانو
الگوی راه رفتن
کنترل ضعیف حس عمقی مفصل زانو
مور مور شدن قسمت جلوی زانو
مشکل در انجام تمرینات استقامتی

روش های درمانی موجود برای درمان این اختلال:

بسته به نوع و شدت این عارضه، پزشک گزینه های درمانی زیر را توصیه خواهد کرد.

درمان فیزیکی ( فیزیکال تراپی ): در ابتدا ممکن است پزشک درمان فیزیکی را به منظور افزایش قدرت عضله چهارسر رانی برای جبران این ناهنجاری پیشنهاد کند. این امر همچنین شامل دستورالعمل هایی مربوط به راه رفتن صحیح می باشد که به بیمار کمک می کند بر روی ترتیب درست و کنترل نگهداری وزن روی اندام تحتانی تمرکز کند.
کفی: استفاده از کفی حمایت مناسبی را از زانو فراهم می کند و از زانو محافظت خواهد کرد، ساق پا را تثبیت می کند و حرکات غیرطبیعی باز شدن بیش از حد مفصل زانو را کنترل می کند. بدین وسیله بیمار را قادر می سازد تا به طور فعال حرکت کند و الگوی راه رفتن هماهنگ تری را حفظ کند.
بریس: استفاده از بریس بیشتر به منظور از بین بردن درد در بیمار تجویز می کند.
جراحی: در موارد کمی، هنگامی که عارضه شدید باشد، پزشک ممکن است عمل جراحی را پیشنهاد دهد که در آن قسمت بالایی استخوان درشت نی را به منظور کاهش هایپراکستنشن زانو و افزایش سطح عملکرد آن، برش می دهند.

اگر زانو عقب رفته درمان نشود، فشار به مفصل زانو افزایش می یابد و به ساختار بافت نرم زانو آسیب میزند و منجر به افزایش ناهنجاری دیگر مفاصل می شود. هنچنین ممکن است منجر به اختلالاتی نظیر زانوی ضربدری، زانو پرانتزی و آرتروز زانو شود.

هشدارها:

بیمارانی که از نقص بدنی زانوی عقب رفته رنج می برند، باید اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهند
از فعالیت هایی که ممکن است به زانو فشار وارد کنند اجتناب نمایید.
از برنامه تمرینی که توسط درمانگر به شما داده شده پیروی کنید.
به طور مرتب معاینه های بالینی را انجام دهید.

پیشگیری از ناهنجاری زانو عقب رفته:

از آن جا که زانوی پرانتزی ممکن است به صورت ژنتیکی یا به علت آسیب رخ دهد، جلوگیری از وقوع ناهنجاری ممکن نیست. با این حال، انجام تمرینات مناسب و دقیق می تواند از پیشرفت این ناهنجاری و سایر مشکلاتی که ممکن است برای فرد دارای ناهنجاری پیش آورد، جلوگیری می کند. همچنین بریس ها و کفی ها نیز به کاهش درد مفاصل زانو کمک می‌کنند.

حرکت درمانی، ورزش درمانی، حرکات اصلاحی، آب درمانی، رژیم و تغذیه ورزشی زیر نظر دکتر حمزه اکبری دکتری تخصصی فیزیولوژی ورزشی متخصص ورزش درمانی در مجموعه پزشکی ورزشی سی وان با کادر مجرب دانشگاهی انجام میگیرد.
درمان دیسک کمر دیسک گردن آرتروز درد زانو اسکولیوزیس کایفوزیس لوردوزیس پای پرانتزی پای ضربدری بیماری های مزمن نظیر دیابت چاقی و مشکلات قلب و عروق و همچنین بیماری هایی نظیر ام اس فقط با آموزش ورزش درمانی و آب درمانی در این مرکز صورت میگیرد.
sayone_1@
www.ssmc.ir
22854455
22885780



دکتر فرزاد اشرافی، نورولوژیست، استاد دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی
دکتر حمزه اکبری، فیزیولوژیست ورزشی، متخصص ورزش و حرکت، عضو هئیت علمی دانشگاه


مقالات مرتبط:

زانوی پرانتزی
پای چرخیده به خارج

پشت تابدار


طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان