مکمل های غذایی در ورزشکاران

- کافئین:که به صورت طبیعی در چای، قهوه و شکلات یافت می شود، ماده ای محرک است که اغلب به عنوان تقویت کننده عملکرد به نوشابه های غیر الکلی اضافه می گردد. کافئین در زمان انجام مسابقات، دارویی کنترل شده، محدود شده، یا ممنوعه محسوب می شود پس از مسابقه و تمرین باید از مصرف آن خوداری کرد زیرا خاصیت دیورتیک دارد و باعث کم آبی بدن می شود.
- کراتین: یک اسید آمینه موجود در بعضی از پروتئین ها است و در طی سوخت و ساز پروتئین تولید می شود که ممکن است برای بعضی ورزشکاران که رشته ورزشی آنها مستلزم فعالیت های شدید و دوره ای کوتاه است مانند وزنه برداران و دوندگان سرعت مفید باشد. کراتین توده عضلانی و قدرت عضلانی را افزایش داده و برای تامین سریع انرژی برای مرحله اول انقباض عضلانی موثر است. کراتین از طریق کشیدن آب به درون سلولهای عضلانی باعث بزرگتر شدن عضلات و در نتیجه قوی تر شدن آنها می شود. این ماده در بدن توسط کبد ساخته می شود وبا خوردن ماهی و گوشت قرمز نیز به بدن می رسد. کراتین به عنوان یک مکمل به صورت کراتین فسفات در بازار موجود است که استفاده از آن برای بدن از خود کراتین راحت تر است. این ماده در بیماران کلیوی مصرف نشود زیرا با افزایش بار کلیوی عوارض بیماری در مبتلایان به نارسایی کلیوی تشدید می شود. بنابر این لازم است دوز بارگیری و نگهدارنده ی کراتین طی تمرینات ورزشی دقت شود.
- پروتئین: پروتئین یک ماده مغذی است که از اسیدهای آمینه ساخته شده است بالانس مثبت این اسید های آمینه برای ترمیم و ساخت عضلات لازم است لذا دریافت نکردن مقادیر کافی پروتئین ( بالانس منفی ) سبب می شود تا عضلات با تجزیه کردن خود سوخت مورد نیاز خود را تامین کنند که به این روند کاتابولیسم ( تجزیه و تخریب عضله ) گفته می شود. لذا رژیم غذایی شما باید سرشار از پروتئین باشد. و در صورتی که نیاز روزانه به پروتئین از 110 گرم بیشتر باشد می توان مقدار اضافه را از مکمل های پروتئینی که  مورد تائید وزارت بهداشت باشد استفاده کرد.
- بی کربنات سدیم: در هنگام ورزش و فعالیت، عضلات بدون استفاده از اکسیژن ( تنفس بی هوازی ) گلوکز را می سوزانند و اسید لاکتیک تولید می شود که باعث خستگی در بدن می شود از این رو بعضی از ورزشکاران برای پیشگیری از خستگی از نمک های قلیایی مانند بیکربنات سدیم برای خنثی کردن اسید لاکتیک استفاده می نمایند.
- ویتامین ها و مواد معدنی: مطالعات نشان داده است که مکمل های ویتامینی عملکرد ورزشی را بهبود نمی بخشند. با این حال، در بعضی مواقع که غذا برای حفظ وزن محدود می شود لازم است دریافت ویتامین از طریق تغییر در برنامه غذایی یا دریافت مکمل غذایی افزایش یابد. بعضی از ورزشکاران زن ممکن است دچار کمبود آهن شوند از این رو لازم است برای پیشگیری از کم خونی، غذاهای غنی از آهن مانند حبوبات ، گوشت قرمز و اسفناج بخورند یا مکمل آهن مصرف کنند. فعالیت های جسمانی در ورزشکاران نیاز به بعضی از ویتامن ها و املاح را افزایش می دهند که با یک رژیم غذایی متنوع تامین می شوند.
- داروهای نیروزا ودوپینگ: در زمان قدیم بعضی از ورزشکاران از هورمونهای جنسی مردانه برای افزایش توان جسمی استفاده می کردند که امروزه  بسیاری از آنها دچار سرطان کبد شده اند ولی امروزه داروهای غیر مجاز ( الکل، دخانیات، آمفتامین، داروهای توهم زا و کوکائین، ماری جوآنا و داروهای استروئیدی آنابولیزان ) مصرف می شود. این داروها طیفی از اثرات ناخواسته در بدن فرد ایجاد می کند که تعدادی از این اثرات غیر قابل برگشت است. و از سویی زمینه برای کشاندن ورزشکار به دامن اعتیاد فراهم می شود. یک سری از این دارو ها مورد استفاده نابجای ورزشکار یا تجویز توسط پزشک به صورت آگاهانه یا غیر آگاهانه قرار می گیرد. استروئیدهای آنابولیزان از داروهای نیروزا که برای افزایش توان ورزشکار استفاده می شود و یکسری داروها مانند ضد احتقان ها، داروهای ضد اسهال، کورتیکواستروئیدهای موضعی، در صورتی که قبل از مسابقات به اطلاع کمیته رسانده شود مجاز شمرده می شود.

طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان