سندرم دم اسبی یا سندرم سوداایکواینا

سندرم دم اسبی

همه ساله میلیون ها نفر از مردم دچار کمر درد می شوند و در اکثر موارد بدون متحمل شدن عمل جراحی بهبود می یابند. ‏اما درد شدید کمر می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی باشد که به خوبی شناخته نشده و در اکثر موارد اشتباه تشخیص ‏داده شده است. سندرم دم اسبی یا “‏cauda equina‏” (‏CES‏) هنگامی رخ می دهد که ریشه های عصبی دم اسبی فشرده ‏شده و باعث اختلال در عملکرد حسی و حرکتی در اندام های تحتانی و مثانه می شوند. بیماران مبتلا به این سندرم در اغلب ‏موارد به عنوان یک مورد اورژانسی در بیمارستان پذیرفته می شوند. سندرم ‏CES‏ می تواند به بی اختیاری و حتی فلج دائمی ‏منجر شود.‏

منطقه ی دم اسب ساختاری در انتهای ستون فقرات اکثر مهره داران بوده ، که شامل ریشه های عصبی و ریز ریشه هایی از بالا می باشد. در انسان ، از آنجایی که رشد طناب نخاعی در طفولیت متوقف می شود در حالیکه رشد استخوان های فقراتی ادامه می یابد، طناب نخاعی در افراد بزرگسال در حدود سطح مهره های L1/L2 و در هنگام تولد در L3 پایان می یابد. با اینحال ، برخی تغییرات در افراد بزرگسال وجود دارد و طناب نخاعی ممکن است هرجایی بین مهره های T12 تا L3 پایان یابد.

علل

سندروم ‏CES‏ اغلب از بر آمدگی یا فتق شدید دیسکی در ناحیه کمر ناشی می شود. فشار و کشیدگی بیش از حد یا آسیب ‏شدید ممکن است باعث فتق دیسک بین مهره ای شود. با این حال، با گذشت سن، مواد تشکیل دهنده دیسک به طور طبیعی ‏رو به انحطاط می گذارند و رباط هایی که آن را در جای خود نگه می دارند شروع به ضعیف شدن می کنند. با پیشروی این ‏انحطاط، حتی کشیدگی عضلانی نسبتاً جزئی نیز می تواند باعث بیرون زدگی دیسک شود.

– ضربه مستقیم

– بیماری مننگومیلوسل که شایع است.

– گاهی فتق دیسک بین مهره‌ای در سطحی پایین تر از مهره سوم کمری(L3)

– تنگی مجرای نخاعی در پایین فقرات کمری و ناحیه خاجی

– درهم فرورفتگی یا آسیب‌های شدید مهره‌ای

– تومورها و عفونت‌ها

– بیماری التهابی

علائم

– فلج خفیف پاها

– درد شدید در کمر و انتهای ستون فقرات

– اختلال حس درد و حرارت در قسمتهای تحتانی

– بی اختیاری ادرار و مدفوع

– کاهش یا از بین رفتن رفلکس‌ در اندام ها

– ضعف حرکتی

– اختلال تعادل

– اختلال در عملکرد جنسی

روش های پیشگیری و درمان

– جراحی برای بهبود عوارض ایجاد شده و بازیابی عملکرد عصبی

– تجویز دارو همراه با استفاده ‏متناوب از سوند برای بهبود عملکرد مثانه و روده

– فیزیوتراپی برای بهبود عوارض حرکتی ایجاد شده ضروری است.
مسائل شیوه ی زندگی بعد از درمان ممکن است لازم باشد. مسائل می تواند شامل نیاز بیماران به فیزیوتراپی و کاردرمانی به دلیل نقص عملکرد اندام جنبشی تحتانی باشد.






طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان