
دلایل اصلی زانو درد (Knee Pain) ؟
زانو درد یکی از مشکلات شایع سیستم اسکلتی است که اغلب افراد در طول زندگی به آن دچار میشوند. مفصل زانو یکی از مهمترین و پرتحرک ترین مفاصل بدن است و به دلیل وارد شدن فشار ناشی از وزن بر روی آن احتمال آسیب پذیری آن و بروز انواع بیماریها در آن افزایش مییابد. دلایل و عوامل مختلفی میتواند موجب وارد شدن آسیب به زانو و بروز زانودرد شوند و بسته به این که کدام قسمت زانو دچار آسیب شده علائم و عوارضی را ایجاد میکنند. مکان و شدت درد زانو بسته به علت آن متفاوت بوده و بعضی از اوقات ورم و خشکی زانو، سرخی و داغ شدن آن، ضعف و ناتوانی زانو، صدای تق تق و یا خرد شدن و ناتوانی در صاف کردن کامل زانو نیز با درد همراه باشد. همچنین باید خاطر نشان کرد که بیماریها و مشکلات همچون ورم مفاصل، نقرس و عفونت نیز میتوانند باعث زانو درد شوند.
دلایل زانو درد
آرتروز زانو: آرتروز یکی از رایج ترین دلایل درد زانو است و برای درمان این مشکل می توان از بسیاری روش های مختلف استفاده کرد.
آسیب دیدگی رباط: ممکن است در زمان انجام فعالیت های ورزشی ایجاد شود و باعث ناراحتی و ناپایداری عضلات زانو گردد.
انواع آسیب دیدگی های رباط به شرح زیر هستند:
آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی (ACL)
آسیب دیدگی رباط صلیبی خلفی (PCL)
آسیب دیدگی رباط طرفی داخلی (MCL)
آسیب دیدگی رباط طرفی خارجی (LCL)
و همچنین عاملهای زیر خطر آسیبدیدگی زانو را افزایش میدهد:
- اضافه وزن: اضافه وزن یا چاقی فشار مضاعفی را روی مفصلهای زانو وارد میکند و زانو حتی هنگام انجام فعالیتهای معمولی مانند راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پلهها تحت فشار قرار میگیرد. به علاوه اضافه وزن به دلیل تسریع فرایند ساییدگی غصروف مفصلی، خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهد.
- پایین بودن قدرت یا انعطافپذیری عضلات: این عامل یکی از علل اصلی آسیبدیدگی زانو به شمار میآید. عضلات ضعیف یا خشک نمیتوانند فشاری را که روی زانو وارد میشود، به حد کافی جذب کنند؛ بنابراین چون عضلات به خوبی از زانو حمایت نمیکنند، زمینه برای آسیبدیدگی زانو فراهم میشود.
- شرکت در بعضی ورزشها: در بعضی ورزشها فشار بیشتری روی زانو وارد میشود. اسکی آلپاین به دلیل سفت بودن کفش اسکی و خطر سقوط و بسکتبال به دلیل پرشها و چرخشهای ناگهانی جزء ورزشهای پرخطر برای زانو محسوب میشود. همچنین ضربات مکرری که مفصل زانو حین دویدن یا پیادهروی سریع تحمل میکند، نیز زانو را در معرض خطر آسیبدیدگی قرار میدهد.
- سابقه آسیبدیدگی: زانویی که در گذشته آسیب دیده است، بیشتر مستعد آسیبدیدگی مجدد است.
زانو درد و ورزش
علتهای مختلف زانو درد که با ورزش درمانی و نرمش زانو به راحتی قابل پیشگیری و درمان هستند:
- کشیدگی و آسیب تاندونها، رباطها یا ماهیچهها
- درد جلوی زانو (درد در اطراف کشکک زانو)
- آسیبهای مینیسک یا غضروف زانو
- آرتروز مفصل زانو
- تاندنیت زانو
- بورسیت زانو
- پارگی رباطها یا تاندونها
- نقرس
- آرتروز عفونی زانو (عفونت مفصل زانو
تاثیر آبدرمانی بر زانو درد
کاهش تنش عضلانی و تسکین درد
احساس بی وزنی که در آب دارید، تنش اندامهای انتهایی ( دست و پاها) را کاهش میدهد، عضلات دردناک را تسکین داده و انجام حرکات را نسبت به زمانی که در خشکی قرار دارید اسانتر میکند. علاوه بر این، آب درمانی موجب آزاد شدن اندورفین میشود، که مثل یک داروی مسکن طبیعی عمل کرده و باعث کاهش درد عضلانی میشود.
بازسازی و ترمیم عضلات آسیب دیده
غوطه ور شدن در آب گرم یا داغ ، درجه حرارت بدن را بالا برده، جریان خون را در اطراف سیستم گردش خون افزایش داده و بنابراین باعث کاهش درد میشود. تقویت گردش خون به نوبه خود کمک خواهد کرد که بافت آسیب دیده بهبود یافته و عضلات و مفاصل آسیب دیده بازسازی شوند.
سیستم ایمنی را تقویت میکند
افزایش جریان خون و گردش گلبولهای سفید خون در بدن کاری میکند که لنف (مایع سیستم ایمنی بدن که به جمع اوری و دفع مواد زائد از بدن کمک میکند) به نحو بهتری در بدن حرکت کرده و بنابراین سیستم ایمنی تقویت شده و بتواند راحتتر با سرماخوردگی و دیگر بیماریها مقابله کند.
کمک به سم زدایی
سونا و اتاق بخار باعث عرق کردن میشوند، که روش اصلی بدن برای دفع سموم است و بدین صورت باعث دفع مواد زائد و سموم از طریق پوست شده و به پاک سازی بدن کمک میکنند.
استرس راکاهش می دهد
آب درمانی برای کاهش فشار خون ناشی از استرس بسیار موثر است. همچنین میتواند واکنش بدن را به اضطراب کند کرده و باعث آزاد شدن اندورفین – که ماده طبیعی بدن برای مقابله با استرس است- شود.
تاثیر منوال تراپی بر زانودرد
کاهش درد و ترمیم آسیب مفصل زانو با درمان دستی (منوال تراپی)
منوال تراپی که درمان دستی ارتوپدی نیز نامیده میشود، یک روش بالینی است که توسط فیزیوتراپیستها مورد استفاده قرار میگیرد و از تکنیکهای ماهرانه دست برای ارزیابی و درمان ستون فقرات و مفاصل، عضلات، تاندونها و رباطهای دست و پاها استفاده میکند. در طول اولین جلسه درمانی، سابقه بیمار بررسی میشود و یک معاینه جسمانی کامل انجام میگیرد. سپس یک برنامه مراقبت درمانی که شامل تکنیکهای خاصی برای کمک به تعدیل و کاهش درد، کاهش التهاب تسهیل ترمیم بافت و افزایش تحرک است طراحی میشود. هدف نهایی منوال تراپی، بهبود عملکرد بدون درد است. منوال تراپی زانو به عنوان یکی از روشهای درمانی مناسب و موثر برای افرادی که از درد مفاصل زانو و سفتی آن رنج میبرند، شناخته شده است.
متخصصین ما:
دکتر فرزاد اشرافی- متخصص مغز و اعصاب
دکتر حمزه اکبری بوکانی- دکتری تخصصی فیزیولوژی ورزشی، عضو هئیت علمی دانشگاه
مقالات مرتبط:
سندروم درد پتلافمورال (زانوی دوندگان)
ناهنجاری زانو عقب رفته
پیچ خوردگی مچ پا
تعویض مفصل زانو