یکسان نبودن طول پاها

بیماری که در آن یکی از پاهای فرد کوتاه‌تر از پای دیگر باشد، در اصطلاح پزشکی تحت عنوان اختلاف طول اندام‌ها یا نشانگان پای کوتاه شناخته می‌شود. در واقع کوتاه بودن یکی از پاها باعث ایجاد علائم بدنی و جسمی متعددی در فرد می‌شود و اصطلاح " نشانگان" به درستی در مورد آن به کار رفته است.

برای بررسی این نوع نشانگان و نیز برای درمان باید توجه داشت که اصولاً دو نوع کوتاهی طول اندام‌ها وجود دارد. یک نوع از آن در اصل یک اختلال ساختاری است که در آن طول یک اندام  به خاطر دلایل مختلفی از طول اندام همتای خود کوتاه‌تر است. اما نوع دیگر کوتاهی اندام، در اصل یک کوتاهی وضعی است، یعنی در واقع طول اندام‌ها با هم برابر است و بدلیل تغییرات اکتسابی این نوع کوتاهی ایجاد شده است. علائم این دو نوع بیماری ممکن است یکسان به نظر برسند، اما درمان‌های مختلفی برای هر کدام وجود دارد و قبل از درمان باید مشخص شود که این کوتاهی از نوع ساختاری است یا اکتسابی

 از شایع ترین علل این نوع نشانگان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. عوامل مادرزادی از جمله وضعیت جنین در حال رشد در داخل رحم
  2. آسیب‌های هنگام تولد مانند در رفتگی مفصل لگن نوزاد در زمان زایمان
  3. عفونت‌ها یا صدماتی که بر نقاط رشد واقع در پاها در زمان کودکی وارد می‌شود
  4. آسیب دیدگی‌هایی که در افراد بزرگسال اتفاق می‌افتد از جمله شکستگی یا در رفتگی اندام‌های تحتانی حتی در صورتی‌که به طور مناسب درمان شوند.
  5. جراحی در ناحیه لگن یا زانو که می‌تواند باعث جمع شدن پاها شود.
  6. حالت نامناسب بدن در زمان راه رفتن یا ایستادن که باعث کج شدن لگن شود، به طوری که یک طرف لگن بالاتر از طرف دیگر قرار گیرد و موجب آن شود که پای طرف بالاتر لگن به نحوی کار کند که انگار واقعاً کوتاه‌تر از پای دیگر است.
علائم
  1. درد زانو هم در پای کوتاه و هم پای بلند
  2. سیاتیک یا التهاب عصب‌ها در ناحیه ران پا و پایین کمر
  3. عدم تعادل هنگام راه رفتن و دویدن
  4. درد قسمت پایین پا و قوزک پا
  5. خستگی زیاد

جبران

  1. کج شدن به سمت پای کوتاه‌تر در تلاش برای کشیدن پا و بلندتر کردن آن
  2. خم کردن روی پا به سمت پایین در پای کوتاه‌تر برای بلندتر کردن آن، که به این حرکت اصطلاحاً پرونیشن گفته می‌شود.

تشخیص و درمان

اختلاف طول اندام‌ها می‌تواند توسط پزشک از طریق معاینه فیزیکی و تصاویر اشعه ایکس تشخیص داده شود.

معمولاً پزشک برای تشخیص این بیماری در کودکان، طول ران پای کودک را در حالتی که با پای برهنه ایستاده است، اندازه می‌گیرد. ممکن است تعدادی قطعات چوبی با اندازه مشخص در زیر پای کوتاه قرار داده شود تا جایی که هم ترازی بین پاها برقرار شود. اگر پزشک تشخیص دهد که به اندازه‌گیری دقیق‌تری نیاز است، ممکن است از تصاویر اشعه ایکس استفاده کند. در کودکان در حال رشد، پزشک هر 6 ماه تا یک سال یک بار معاینات فیزیکی و عکسبرداری اشعه ایکس را تکرار می‌کند تا ببیند که آیا اختلاف طول اندام‌ها افزایش پیدا کرده یا بدون تغییر مانده است.

اختلاف طول اندام‌ها ممکن است از طریق معاینات غربالی که برای بررسی انحنای ستون فقرات انجام می‌گیرد نیز تشخیص داده شود. اما باید دانست که اختلاف طول اندام‌ها باعث بروز انحنای ستون فقرات نمی‌شود.

درمان نشانگان پای کوتاه نوع دوم درمجموعه ی سی وان
در مجموعه پزشکی ورزشی سی وان دیسک گردن و دیسک کمر و مشکلات لگن و دردهای زانو ومشکلات پا و همچنین ناهنجاری های ستون فقرات شما با استفاده از ورزش درمانی و آبدرمانی و منوال تراپی زیرنظر دکتر آقای حمزه اکبری متخصص فیزیولوژی ورزشی و آقای دکتر مجتبی میری متخصص جراحی ستون فقرات درمان میشود.


طراحی و برنامه نویسی توسط دپارتمان انفورماتیک شرکت بین المللی رکسان